Uppdrag 3: Vilka riter har min religion vid äktenskap?
Hej på er. Just nu är jag lite ledsen. Imorgon skulle hela familjen ha bilat ner till dalarna för att gå på några vänners bröllop. Tidigare i eftermiddag fick vi beskedet att bröllopet var inställt på grund av att brudgummen blivit allvarligt sjuk.
Eftersom det finns många förutfattade meningar kring äktenskap inom islam tänkte jag skriva ett inlägg om det. Jag ska berätta hur det faktiskt är och klargöra alla dessa fördomar. Jag vill börja med att säga att jag håller med om att vissa grejer är lite överdrivna, bara för att jag är muslim samtycker jag inte med alla de här sederna och reglerna.
Jag skriver utifrån vad jag vet och hur traditionerna ser ut i min familj. Det varierar nämligen från muslim till muslim.
Det är inte en plikt för att en muslim att gifta sig men det är önskvärt. I Koranen står det mycket om giftermål, det finns cirka 70 verser relaterade till äktenskapet.
Inom islam vänder brudparet sig till en så kallad gadi som lagfäster äktenskapet. En gadi kan jämföras med en präst inom kristendomen. Giftermålet börjar gälla när båda parterna har skrivit på ett juridiskt kontrakt. Det är helt upp till de båda parterna vad innehållet i äktenskapskontraktet ska vara. Någon form av hemgift (mahr) brukar vara aktuell till kvinnan då det står i Koranen. För att äktenskapet skall vinna laga kraft måste den direkta summan vara betalt innan bröllopet. Syftet är att mahr ska ge kvinnan trygghet. Man brukar dela upp mahr i två delar, en hemgift som betalas direkt till kvinnan och en andel som betalas ut när kvinnan blir änka. Man kan också se den andra utbetalningen av mahr som ett slags skadestånd i de fall att mannen begär skilsmässa. Många missuppfattar det här och tror att brudgummen betalar fadern för att få dottern, det stämmer inte (det har däremot säkerligen förekommit). Denna gåva ska bevisa mannens förmåga att försörja henne och en familj. För att markera att man verkligen vill stanna hos kvinnan händer det att mannen nämner summor långt bortom hans förmåga, pengar som betalas ut om mannen begär skilsmässa. Jag tror bara att det är väldigt troende muslimer som lägger ner mycket energi på mahr, min mamma och pappa gjorde det men det är inte något folk idag pratar så mycket om. Enligt mig kan mahr jämföras litegrann med ringarna man ger till varandra inom kristendomen. Bara att inom islam kommer det endast från brudgummen.
När mina föräldrar gifte sig gav mormor och morfar samt farmor och farfar dyra bröllopsgåvor, de fick guldsmycken och några dyra prydnadskuddar. Som jag har förstått liknar detta de kristnas bröllopstraditioner.
Skilsmässa
Att skiljas uppskattas inte inom islam. Familjemedlemmar från båda familjerna skall hjälpa parterna att försonas. I en del muslimska traditioner kan kvinnan endast kräva äktenskapets upphörande om mannen är psykiskt sjuk eller liknande. Kvinnan kan gå till en domare och begära att giftermålet upplöses, mot att hon avsäger sig sina ekonomiska rättigheter. Om mannen inte begått något fel men kvinnan inte tycker om honom längre måste kvinnan ge tillbaka sin bröllopsgåva eller något motsvarande för att skilsmässan ska vinna laga kraft.
Tvångsäktenskap/arrangerat äktenskap
De flesta människor tror att ett arrangerat äktenskap är ett tvångsäktenskap. Tvångsäktenskap är förbjudet inom islam men det förekommer ändå. Tvångsgifte börjar med ett arrangerat äktenskap där föräldrarna väljer partner till sin dotter. Dottern förväntas sedan lyda sina föräldrar och acceptera föräldrarnas val. Många gånger gör de det, på grund av rädsla för något straff. Jag tycker det är hemskt att det här fortfarande sker. Varför ska kvinnan inte få välja sin egen framtid? Varför ska inte hon ha samma förutsättningar som män? Varför ska hon ses som hennes fars ägodel och inte en människa med egna känslor?
Det här inlägget skulle egentligen handlat om riter vid äktenskap inom muslim. Problemet är att jag aldrig varit med på ett muslimskt bröllop. Mina föräldrar gifte sig innan jag föddes. Hoppas att ni uppskattade det ändå! :-)
