Uppdrag 1: Vilka är de viktiga traditionerna under året i min religion?

Hej på er! Jag är ledsen att det var ett tag sedan jag hörde av mig. En anonym person kommenterade och frågade hur lång tid det är kvar till Ramadan och vad Ramadan egentligen är så jag tänkte förklara lite om det för er. 

 

Den största och viktigaste högtiden på året för oss muslimer är just Ramadan. Högtiden pågår i en månad men det är olika från år till år exakt när den inträffar. Under denna månad måste man fasta från gryning till kväll varje dag. Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, den heliga fastemånaden och räknas som en av islams fem pelare. De andra är vallfärden till Mecka, trosbekännelsen, bönen och att skänka pengar till välgörenhet. Jag skulle säga att fyra av de fem pelarna berörs under Ramadan för dels ber man mycket, man kommer närmare sin tro och lär sig mer om den (trosbekännelsen), man ger allmosor och fastar. Detta, anser jag, gör Ramadan den viktigaste högtiden inom islam. 

 

Under ramadan ber man till Gud (Allah) mer än man brukar och genom att avstå från mat, dryck och sex lär man sig ha tålamod, vara ödmjuk och öka sitt medvetande om islam. Det kanske låter larvigt men jag och mina föräldrar upplever att det fungerar och att vi kommer närmare vår religion genom att fasta. Jag skulle inte säga att man generellt blir en bättre människa under ramadan men man lär sig att lyda gud. Se det som att man tränar på att kontrollera sig själv och självdisciplin, så upplever i alla fall jag det. Genom att fasta påminns man dessutom om hur de fattiga har det, man börjar tänka på hur bra ens eget liv faktiskt är. 

 

Som tjej förväntas det att man börjar fasta när man når religiöst mogen ålder, så kallad ”bologh” vilket inträffar när man är nio år. Killarna når inte bologh förrän de är 15 år ungefär. För min skull är det bara bra att flickorna får börja fasta tidigare för jag minns hur jag längtade till att få börja fasta men jag kan samtidigt tycka det är lite orättvist att vi flickor ska börja så pass tidigt. Det kanske finns en mening med att vi flickor ”når” bologh tidigare? Att vi ändå ska vara hemma hela dagarna och jobba i hemmet? Att flickor oftast kommer in i puberteten tidigare än pojkar? Vad vet jag. 

 

Genom att be till Gud ännu oftare ber vi muslimer om förlåtelse för synder vi gjort under året som gått för att rena oss själva. Vi ber även om vägledning för att leva ett rättfärdigt, bättre liv. De flesta muslimer tror att ramadan är en månad full av tur då det var vid den tidpunkten som Gud avslöjade de första verserna i Koranen för profeten Muhammed. Detta är även en av anledningen till att vi fastar från hela början. Under månaden (och självklart under hela året) förväntas alla uppträda väl och ge allmosor så kallade ”zakat”. Som jag nämnde tidigare är allmosan den tredje av islams fem pelare och innebär att man ska dela med sig till de fattiga och behövande. Man kan ge Zakat i allt från pengar till kunskap. Att ge är en stor del av Muhammeds undervisning för att enligt Muhammed var girighet en synd. 

 

Ramadan är också en tid för festligheter och släkt, familj och vänner träffas för att bryta fastan, äta sena måltider tillsammans och samlas för en speciell bön. Välbärgade personer delar ut mat till den som inte har råd eller kanske inte hinner hem för att äta innan solen går ner. 

 

När jag bodde i Jerusalem fanns det alltid en speciell stämning och gemenskap bland alla muslimer under Ramadan. Då hade man inte bara sin tro gemensamt utan även att man fastade tillsammans. Jag saknar den känslan då jag inte upplevt den överhuvudtaget i Sverige. Här där jag bor, i Sundsvall, finns det väldigt få muslimer så jag har svårt att få några muslimska vänner. På sistone har jag däremot kommit väldigt nära Gomin och vi har haft många diskussioner om skillnaderna och likheterna mellan våra religioner, det kommer ett inlägg om det senare så fortsätt följ min blogg. 

 

Som svar på din fråga så flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka cirka elva dagar varje år då den muslimska kalendern baseras på månens rörelse istället för solens rörelse som den georgianska kalendern. År 2013 inträffar ramadan nionde juli, nu är det slutet av november vilket innebär att det är drygt ett halvår kvar. 

 

Nu när jag ändå är i farten kan jag lika gärna berätta om de andra viktiga traditionerna i min religion. Precis inpå ramadan börjar eid al-Fitr vilket ungefär betyder ”festen som bryter fastan”. Många verkar tro att vi muslimer firar för att vi inte längre behöver fasta men jag skulle säga att vi snarare är ledsna över att ramadan är över. Vad jag och min familj egentligen firar är att Gud har tillåtit oss att delta i och slutföra fastemånaden. När vi bodde i Jerusalem började alltid eid al-Fitr med att hela familjen samlades för att observera månen för att få en indikation av att ramadan är över. Vi vaknar nästa morgon för gryningsbönen sedan förbereder vi oss för den speciella eidbönen. I koranen står det ”Gud är vacker och Han älskar det som är vackert” vilket många muslimer har tolkat som att vi ska ta på oss nya kläder för att fira eid, även min familj. Det är förbjudet att fasta på eiddagen eftersom det är en dag av firande och i minne av Gud. Därefter äter vi några dadlar för att visa att fastemånaden är avslutad. 

 

Firandet av eid al-Fitr pågår i tre till fyra dagar men det är den första dagen som är viktigast. Efter vi har ätit dadlarna går vi ut (om vädret här i Sverige tillåter det), till en stor öppen plats där våra kusiner och andra nära släktingar befinner sig. Vi gratulerar varandra med frasen ”Eid Mubarak” samt ber för varandra som ”Må Allah acceptera våra handlingar”. Före bönen inleds ska man ha skänkt en viss summa, ”zakaat al-Fitr”, till de fattiga. Alla vuxna muslimer som har bra ekonomi förväntas ge en liten mängd, ungefär 70 kr. Vi barn får oftast någon liten gåva av något slag medan de äldre reflekterar över hur ramadan har påverkat dem denna gång. När bönen är slut återvänder alla hem för att fortsätta fira. 

 

Jag har bara firat ramadan och eid al-Fitr en gång i Sverige. Eftersom alla i Israel får ledigt i alla fall första dagen under denna eid al-Fitr trodde mamma att vi också skulle kunna få det men icke. Eftersom man inte vet något exakt datum för eid al-Fitr, då det beror på om man har sett månen, så ville inte skolan acceptera någon form av ledighet. Mamma såg inte någon annan utväg för mig och min bror än att skolka. När jag sedan kom tillbaka till skolan ropade alla ”skolkare!” efter mig i korridorerna. Lärarna som befann sig i närheten låtsades inte om vad som sades bakom min rygg utan vände bara på klacken som att de inte hört något märkvärdigt. Mest av allt ville jag bara ropa tillbaka och förklara allt för de korkade svenska barnen men i sista stund insåg jag att det inte var någon idé, de var fler än mig och varför skulle de ta sig till att lyssna till någon lång förklaring om varför jag inte kom till skolan? Nej, just det. 

 

Mamma och pappa skänkte cirka 140 kr till en muslimsk förening som ligger i närheten av oss, vilket skulle föreställa zakat. Istället för att fira med en stor församling firade vi endast med familjen. Det var ovant att inte umgås med släkten men eftersom vi inte har några som helst muslimska kontakter här i Sundsvall var det svårt att träffas en stor grupp vid bönen. Vi hade tänkt gå till den lokala moskén men de hade tydligen inte tillräckligt med medlemmar för att det skulle kännas lönt att hålla öppet hela dagen. 

 

En annan stor tillställning inom islam är eid al-Adha. Eid al-Adha firas till minne av Abrahams offer och inträffar i slutet av vallfärden. Eid ul-Adha infaller den tionde dagen under månaden ”djul hiijah” vilken är den dagen då de flesta vallfärdsriter har utförts. Det är ungefär 70 dagar efter eid al-Fit. Hemma i Jerusalem stänger allt i fyra dagar och alla får fyra dagar ledigt. Nästa år ska jag och min familj åka tillbaka till Israel under denna högtid för att man gärna ska försonas med sina föräldrar, vilket även mina föräldrar är villiga att göra. 

 

Traditionen förknippas främst med en prövning i Ibrahams liv då Gud befallde honom att offra hans son Ismael. I en dröm såg Ibraham hur han offrade Ismael. Ibraham berättade om drömmen för Ismael då hela hans familj litade på Gud. Ismael höll helt med om att hans fader skulle utföra Guds befallning. De gav sig tillsammans iväg till offerplatsen där Ibraham förberedde sig på att offra sin älskade son. Djävulen frestade Ibraham att inte följa Gud men Abraham stod emot. När bladet närmade sig Ismaels hals stannade Gud det då det inte fanns något behov för Ibraham att fortsätta. Han hade redan uppfyllt offret då han var beredd på att ge upp något så stort som sitt barns liv för Gud. Därefter ersatte Gud Ismael mot ett får vilket har lett till att muslimer offrar ett djur då eid al-Adha firas. Jag tycker personligen att det är svårt att lita på Gud fullständigt och vara säker på att han alltid vill ens bästa även om det tekniskt sett inte borde vara så. 

 

För oss muslimer är eid al-Adha inte bara en fest utan även ett tillfälle då vi påminns om vår underkastelse inför Guds vilja. Många misstolkar dock offret av ett djur. Gud har inget som helst behov av blod eller kött, Gud har i själva verket inga som helst behov av någon av våra handlingar av dyrkan. Det är för vår egen skull som Gud befaller oss att visa Honom lydnad. 

 

Eid al-Adha är för mig en tid då man firar, besöker släkt och vänner samt tackar Gud för alla välsignelser Han skänkt oss. Högtiden påminner mig om att Gud är källan till alla gåvor, till allt vi har. Dagen innan eid al-Adha börjar tar hela min familj ett rituellt bad för att rena sig inför morgonbönen. Hemma i Israel hade vi sedan haft ett familjemöte med resten av släkten för att diskutera allt som har hänt, hur det går för alla med jobb och skola med mera. I Sverige åt vi en god middag istället. För muslimer är fredagsbönen vanligtvis den viktigaste men morgonbönen på första dagen på eid al-Adha är den viktigaste bönen under hela det islamska året. Vi går till moskén där kvinnorna ber bakom männen med sitt radband i ena handen. På kvällen samma dag, efter kvällsbönen, hålls den rituella fårslakten. Därefter brukar pappa ge mig och mina bröder en gåva som består av pengar. Vi får göra vad vi vill med pengarna, man kan ge de till fattiga eller så köper man godis med dem. Senare in på kvällen äter vi en stor festmåltid som till stor del består av kött från offerdjuret och annan kryddad mat. Det är helt klart dagens höjdpunkt. 

 

Nu hoppas jag att ni har fått en liten inblick i de viktigaste traditionerna inom islam. Min familj firar även två andra högtider. Miraj, som firas till minne av profeten Muhammeds resa från Mekka till Jerusalem och hans himmelsfärd, och Mawlid al-Nabi, som är profeten Muhammeds födelsedag. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0