Uppdrag 2: Vilka likheter har min religion med andra religioner? Vad förenar oss?
Godkväll. Här om dagen satt jag och Gomin och pratade om hur stor påverkan ens religion har på ens liv. Hur levnadssättet skiljer sig från person till person beroende på vilken religion man tillhör. Vi hittade en del stora skillnader men även många likheter. Först och främst jämförde vi islam med buddhismen då vi är bekanta med de religionerna men vi tog oss tid till de andra religionerna också då det är det vårt grupparbete i skolan handlar om.
Vi var båda överens om att de här med att muslimer ger allmosa till de fattiga på många sätt liknar allmosan man skänker till munkarna varje morgon. I båda religionerna anses det vara en god gärning att skänka mat till de som behöver det. Det är även lite av en ”helig handling” eller rit inom de båda världsreligionerna. Att vi muslimer ger zakat kan man förknippa med att betala skatt, vilket man gör i de flesta länderna.
Dessutom har nästan alla religioner någon form av konfirmation runt tonåren. Inom islam kallas det ”bologh” när man når religiöst mogen ålder. Man har ingen som helst ceremoni för barnet i fråga utan det är mer som att bli myndig i Sverige. De högre kasten inom hinduismen genomgår en ceremoni som kallas ”den heliga trådceremonin” vilket är som en sorts konfirmation, jag och Gomin har uppfattat det som att det bara är pojkarna som gör detta dock. Även i buddismen finns det en sorts motsvarighet till konfirmation, man brukar låta pojkarna gå i kloster när de fyller tio år och flickorna likaså. Där får de en utbildning som rör allt möjligt vilket vi tycker liknar den kristna konfirmationen litegrann. Judarnas konfirmation Bar mitzva liknar på många sätt islams. Vid 13 års ålder uppnår judiska pojkar sin religiösa myndighetsålder. Det sker automatiskt men man brukar hedra tillfället genom att delta i en gudstjänst eller liknande.
Inom kristendomen biktar man sig för att prästen ska förlåta en för sina synder. Det påminner om hinduernas sätt att rena sig från sina synder, att bada i floden Ganges. Dessutom renar vi muslimer oss från våra synder under ramadan genom att oftare be till Allah. Även om man gör det på olika sätt gör alla dessa religioner en handling för att rena sin själ.
På sätt och vis liknar buddhister, muslimer och kristnas levnadssätt varandra väldigt mycket. Alla tre lever efter några slags ”ord”, de fem pelarna, den åttafaldiga världen eller de tio budorden.
Profeten Muhammed är Guds sändebud för islam på samma sätt som Jesus är för kristendomen. Båda två förespråkade för hur man ska vara en bättre medmänniska och vad man skulle göra för att lyckas i livet.
Jag tycker att det muslimska äktenskapet liknar det hinduiska en aning då man i bägge religionerna har ganska strikta regler om vem man får gifta sig med. För hinduer måste både kast och stjärntecken stämma överens och för muslimer förekommer det arrangerade äktenskap.
Gomin och jag var överens om att alla religioner har en egen uppfattning av världen och Gud. Islam, kristendomen och judendomen bottnar sig i ungefär samma grund på samma sätt som hinduismen och buddismen gör. Islam, kristendomen och judendomen härstammar från Abraham och kallas systerreligionerna. Både hinduismen och buddismen kommer ursprungligen från Indien och enligt Gomin är de ganska lika.
Judendomen och kristendomen är otroligt lika vilket beror på att kristendomen utvecklades från judendomen. I bägge de religionerna tror man att Gud skapade världen och allt i den, även i Islam. Det kallas att en religion är monoteism religion när man bara tror på en gud/gudinna. Däremot är det bara de kristna och judarna som tror att Jesus existerar. Jerusalem, där jag växte upp, är en helig stad för både judar, kristna och muslimer. De kristna ser det som en helig plats då Jesus bodde där sina sista år på jorden. Muslimer för att det var där Muhammed gjorde sin nattfärd och judar för att de har så många heliga byggnader här. Detta skapar konflikter då och då men det är svårt att förhindra då det är så många människor som tror på så olika saker. Jag tror att om alla respekterar varandra och varandras tro skulle bara det förhindra krig men det är förstås inte så lätt sagt som gjort.

Här nedan kommer likheter mellan islam och buddismen.
Båda religionerna har en praktisk symbol även om de skiljer sig från varandra. Muslimer har halvmånen och den femuddiga stjärnan medan buddismen har det åttafaldiga hjulet. Efter att ha lyssnat på Gomin tror jag att det åttafaldiga hjulet har större betydelse för buddhisternas livsåskådning än vad den muslimska symbolen har. Bägge religionsgrupperna har en helig byggnad där man kan be även om man nödvändigtvis inte behöver gå dit. Byggnaderna har olika namn, i buddismen heter det tempel medan det heter moské inom Islam. I templet har buddhisterna även offerfester medan moskén ibland också används som skola och samlingsplats.
Både profeten Muhammed och Buddha predikade. Vi tror att när Buddha började predika hade han fler anhängare än vad Muhammed hade när han började predika. Buddha var smart, han sa samma saker om och om igen för att folket skulle hålla med honom. När Muhammed precis hade börjat med sina predikor var han inte alls särskilt populär eller känd. Muhammed flydde till Medina och blev ledare för många organisationer i Arabien växte hans fanskara. Det var där han blev stor och islam växte fram.
Islam och buddismen har en trosbekännelse. Muslimerna följer den första av de fem pelarna som ungefär har samma betydelse som buddhisternas ”de tre juvelerna”.
Varken islam eller buddhism tillåter alkohol. Omskärelse förekommer i båda religionerna.
Kanske den största skillnaden mellan religionerna är att människor som dyrkar buddismen tror på ett liv efter döden. De tror att man föds på nytt beroende på ens karma i sitt föregående liv. Goda och dåliga gärningar samlas ihop och avgör ens existens i kommande liv. Målet är att uppnå Nirvana, eller att bli ”upplyst”, det innebär att man uppnår en frid då man varken önskar eller strävar efter någonting. I islam bedömer Gud om man ska komma till helvetet eller paradiset efter döden. Gomin citerade ”I buddhismen är det upp till var och en att bestämma sitt liv efter döden medan ni muslimer är tvingade att följa vad som står i Koranen”. Till viss del har han rätt men jag kan ju bara komma till helvetet om jag har varit en dålig människa och det är ju upp till mig om jag vill vara det eller inte. Dock tror vi muslimer att döden inte är slutet på något så det tankesättet liknar ju buddismens en aning.
Buddhister tror inte på att en Gud skapade världen. De tror inte på Gud överhuvudtaget, utan Buddha är mer som en förebild än något annat. Nästan tvärtemot islam alltså.
Detta är bara en del av vad som sades i vår diskussion vi hade häromdagen. Om ni tyckte det var intressant; håll utkik i bloggen framför! När jag kommer på något vi diskuterade kommer jag antingen fylla på det här inlägget eller väva in det någon annanstans. Dessutom kommer det upp ett inlägg om hinduismen och buddhismen någon gång under morgondagen. Ta hand om er! /Ramin
